Filijale


SMRTIĆ

 

Klikom na sliku možete je skinuti u boljoj rezoluciji (oko 400 kb svaka)

 

 

 

* * *

Mali prospekt o gradnji crkve u Smrtiću

Za sliku u boljoj rezoluciji za ispis na pisaću kliknite na žaljenu sliku.

 

POVODOM BLAGOSLOVA TEMELJCA

 

Fra JOSIP ZVONIMIR BOŠNJAKOVIĆ,franjevac

Franjevačka 26 - BiH – 75000 TUZLA

Dragi i poštovani oče Župniče,

Slobodan sam te zamoliti da u povodu blagoslova kamena temeljca nove crkve u Smrtiču, preneseš moje iskrene čestitke i srdačne pozdrave preuzvišenom gospodinu Biskupu, nazočnim svećenicima, časnim sestrama, gospodinu Načelniku Općine Gornji Bogićevci, njegovim suradnicima, predstavnicima društveno političkih institucija, televizije i medija, dragim vjernicima, Župe Gornji Bogićevci i iz drugih Župa,  posebno vjernicima Ratkovca i Smrtiča, djeci, mladima, uzvanicima, dobročiniteljima, donatorima, graditeljima, radnicima, majstorima, gospodinu Bašiću, glavnom projektantu nove crkve i svima na toj svečanosti nazočnima !

 

Uvjeren sam da mi ne ćete zamjeriti što nisam u mogućnosti danas biti s Vama u tom blagoslovljenom trenutku koji se ne događa svaki dan., jer sam morao otputovati u Bač na znanstveni «okrugli stol» o migracijama, posebno nas Katolika Hrvata iz svog zavičaja, kroz stoljeća.  Ali zato ću, vjerujte, cijelo vrijeme biti  u duhu i mislima s Vama, moleći se Svevišnjemu i sv. Anti Padovanskom, u znak zahvalnosti za taj veliki Božji dar gradnje Kristove crkve u kojoj će se okupljati živa Kristova Crkva i to sve na slavu Božju i duhovno-kulturnu izgradnju današnjeg modernog i prilično sekulariziranog čovjeka,  koji se je nažalost obiteljski dosta udaljio od Boga. 

Stoga neka dragi Bog obilato blagoslovi , dragi župniče fra Ilija, Tebe i Tvoje župljane kao i sve dobročinitelje i uzvanike, da ne smalakšete u svojim nastojanjima oko izgradnje tog Božjeg djela. Zato, ne zaboravimo nikada ono što psalmista kaže: « Uzalud se muče graditelji, ako Bog ne gradi kuće « !

I na kraju, moj katolički i hrvatski puče, i moja jedina, katolička, apostolska i živa, Kristova nepobjediva Crkvo, tako neka bude – Amen.

Vaš uvijek zahvalni bivši župnik, fra Josip Zvonimir Bošnjaković.

Nakon što je država darovala zemljište za gradnju crkve sv. Antuna Padovanskog, u Smrtiću su poćele pripreme za taj veliki posao. Ispitano je zemljište i proveden pozivni natjećaj na koji su pozvana tri arhitekta. Oni bi do 15. prosinca trebali poslati prijedloge ideja za novu crkvu od kojih će jedan odobriti požeški biskup dr. Antun Škvorčević. 

Tijekom zime planira se prikupiti potrebna dokumentacija: izvedbeni projekt i građevinska dozvola, a lokacijsku smo već dobili i na proljeće zapoćet ćemo s pripremama za gradnju. Polaganje kamena temeljca planira se 13. lipnja, na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, kaže fra Ilija Stipić.

Uz poćetak gradnje crkve priprema se i akcija “Sto kumova za crkvu”.

Planira se pronaći i animirati najmanje stotinjak kumova koji nose ime Antun, Ante, Antonija, Toni, Tonka... Oni bi za vrijeme blagoslova stajali na rubu tlocrta buduće crkve i tako na jedan simbolićan naćin dali podršku za izgradnju crkve. Neće to biti natjecanje u velikim iznosima novca, jer želimo gradnju crkve s ljubavlju, onoliko koliko tko može pridonijeti, kaže fra Ilija  Stipić.

Dobili smo i prvog kuma. To je ANTO ŠUGIĆ iz Orašja koji je darovao 3000 kuna.  Pozivam sve ostale koji nose to lijepo ime Anto, Antun, Antonija, Toni, Tonka, da se jave za kumove nove crkve, kaže fra Ilija Stipić.

Za gradnju je pokrenuta i akcija darivanja ostalih dobroćinitelja ćija imena objavljujemo već u ovom broju “Vjesnika”. Na poćetku su se se svojim prilozima najviše odazvali  vjernici Smrtića i Ratkovca. Oćekujem i pozivam i vjernike cijele župe da se ukljuće u akciju gradnje crkve u Smrtiću, da to bude projekt cijele župe, a ne samo vjernika koji tamo žive. Za  gradnju crkve oćekuje se i pomoć drugih  donatora i dobroćinitelja, ali i mjerodavnih institucija. Jer, kako istiće naš župnik, prognanim ljudima iz Bosne koji su u Slavoniji našli svoje nove domove treba pomoći da se osjećaju kao svoji na svome.           (V. Hudolin)

Više o ostalim darovateljima možete pogledati OVDJE