O NAMA


KATICA I ANTUN KARLIK

Sretni smo što je obnovljena i živa crkva

Kad smo posjetili Katicu i Antuna koje smo planirali predstaviti u ovom broju, zatekli smo kod njih i fra Josipa Bošnjakovića, bivšeg  župnika naše župe. Mijenjao je fra Iliju Stipića koji je bio na odmoru.

- Mogu reći da sam sretan što se nalazim u jednoj takvoj kršćanskoj katoličkoj obitelji bez koje crkva u Dragaliću ne bi mogla ići naprijed. Kad god je bila neka akcija kao župnik sam se uvijek obraćao Katici i Anti. Oni bi bez ikakva oklijevanja prionuli na posao, pomagali i, što je najbitnije, svojim radom poticali su i druge i davali divan primjer. Kroz taj svoj osjećaj crkvenosti oni uvelike doprinose da ova crkva uistinu bude živa, Kristova crkva, rekao nam je fra Bošnjaković. Tim riječima opisao je dvoje naših župljana, kojima se zahvalio na svestranom zauzimanju u crkvi.

Dodao je da su od progonstva do povratka, a i kasnije, u obnovi, hrabrili i ostale da shvate da im je i u tim najtežim trenucima njihovo mjesto u rodnom Dragaliću.

- Zato im od sveg srca zahvaljujem na njihom neumornom radu. Držali su se one Kristove rečenice: “Onaj koji bude nastojao svoj život izgubiti radi mene, dobit će vječni”.

- Mi posebno možemo biti sretni i zadovoljni da smo dobili takvoga svećenika kao što je fra Josip Bošnjaković koji je došao 93. godine. Bio je s nama kad nam je bilo najteže. U progonstvu u Novoj Gradiški i okolnim mjestima, ali i kad smo se vraćali na svoja ognjišta. Kad smo poslije “Bljeska došli ovdje u obnovu i izgradnju, došao je na ruševine.  Pomogli smo koliko smo mogli. Došao je na ruševine koje smo zajednio obnovili. Posebno smo sretni što smo obnovili živu crkvu. A to se može vidjeti u jednom zajedništvu na nivou župe. Ništa se ne bi moglo napraviti da nije bilo zajedništva vjernika i svih ljudi dobre volje koji su nam pomogli da se obnove naši domovi, infrastruktura, društveni objekti i, svakako, naša crkva.

Na nama je i da pomognemo prognanim obiteljima koje su došle iz drugih župa iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine i ovdje se skućile. Da im budemo dobri domaćini i susjedi. Moramo ih prigrliti, jer dolaze kod nas u crkvu, zadovoljni su, uključuju se u vjerske aktivnosti i hodočašća, družimo se. Mislim da je to jako bitno za opstojnost žive crkve u Dragaliću - kaže Antun Karlik, ne želeći posebno naglašavati sve ono što njegova supruga i on, u suradnji s ostalim vjernicima čine na dobrobit zajednice.

U međuvremenu, nakon fra Bošnjakovića u našu župu došao je drugi svećenik, fra Ilija Stipić.

- S njim također odlično surađujemo i nastavljamo sudjelovanje u svim važnijim crkvenim aktivnostima, radimo i pomažemo koliko možemo, kaže Antun koji je na početku srpske agresije iz crkve spasio vrijedan inventar: slike, kipove i ostalo.   

Karlik je, inače, Župnog pastoralnog vijeća,  član i Župnog ekonomskog vijeća te član Biskupijskog “Caritasa” u Požegi. I nedavno su uspješno proveli jednu akciju. 

I Antunova supruga Katica mnogo se zauzima na uređenju crkve zajedno sa ženama kojima se mnogo zahvaljuje na trudu koji ulažu.

 - Obično subotom nas nekoliko uredi i pripremi crkvu za misu, posadili smo ruže kojima uljepšavamo crkvu. Držimo se one da ne treba živjeti samo za sebe, treba i drugima pomagati.          (v)